Receptes
Rīsu putra
Divos litros piena vāriet apmēram 350 gr rīsu. Pec 10 -15 minūtēm gatavo putru ielejiet iepriekš sasildītā traukā „Servofikss”, no kura izņemta vidējā daļa. Uzlieciet vāku. Lai saglabātu siltumu aptiniet trauku ar dvieli. Atstājiet trauku uz 30 minūtēm. Vēlāk pievienojiet putrai sāli. Rūpīgi izmaisiet. Ļaujiet putrai pastāvēt vēl pusstundu un apmaisiet vēlreiz.
Zemnieku siers
Lielā katlā uzvāriet 2l piena. Mīklas bļodā sajauciet 1l kefīra ar 4 -6 olām. Iegūto maisījumu pievienojiet pienam un atstājat uz 30 minūtēm. Paņemiet visparastāko kafijas filtru un ieklājiet to traukā „Servofikss”, ielejiet siera masu traukā uz vidusdaļas un ievietojiet ledusskapī. Ļaujiet šķidrumam notecēt līdz pat nākamās dienas rītam.
Mājās gatavots jogurts
Traukā „Servofikss” sakuliet 2l jogurta, 2l piena pulvera, pievienojiet cukuru un šķipsniņu sāls. Uzsildiet 2l piena līdz 50 grādiem (piens nedrīkst būt pārak silts). Ielejiet silto pienu traukā „Servofikss” un sajauciet ar jogurta masu. Uzlieciet vāku un ietiniet dvielī uz 6 – 8 stundām. Gatavo jogurtu vēlams uzglabāt ledusskapī. Pēc vēlešanās var pievienot augļus un ogas.
Maizes zupa
½ rudzu maizes, žāvētie augļi pēc izvēles. Maizi sagriež kubiņos, rozīnes aprikozes, plūmes, visu sietā pārlej 1l verdoša ūdens uz 15 min. Ar stampu sastampā, pievieno iegūto šķidrumu pēc vajadzības, cukuru un kanēli pēc garšas. Atdzesē ledusskapī, pasniedz ar putukrējumu.
Griķu biezputra
Sausus griķus ieber sieta daļā, pārlej ar verdošu ūdeni, (1gl griķi 1l ūdens). Kopa ar griķiem var pagatavot arī desiņas. Aizver vāku, pēc 15 – 25min, ēdiens gatavs.
Biezpiens
1-2 l skābs piens – ielej katlā un karsē līdz parādās pārslas. Servofiksā sietu izklāj ar papīra filtru vai lina drānu, ielej iegūto šķidrumu, aizver vāku.
Pēc 2-4 st biezpiens gatavs, sūkalas iespējams izmantot pankūkām, vai sasaldētā veidā lietot sejas atsvaidzināšanai
Grilēts vistas stilbiņš ar avokado mērci
Sastāvdaļas: Vistas stilbini (mazi) 8gab, sāls – 1 tējkarote, kukurūza (vāles) – 4gab, eļļa – 2ēd.kar., citroni (vidēji) – 3gab., karijs – ½ tējkar., smalkie sarkanie pipari – 1 tējkar.
Mērcei: avokado -3 gab., tomāti (vidēji) -2 gab., sīpoli – 1/2 gab., selerijas kāts – 1gab., sāls – ½., kajēnas pipari – 1 tējkarote.
Marinādes pagatavošanai izmanto virtuves palīga citruss spiedi. No citroniem izspiesto sulu ielej kanniņā ar iedaļām, klāt pielej 2 ēd. Kar. Eļļu, kariju, smalkos piparus, cukuru un visu saskalo. Tad „Servofiksa” traukā bez sieta kārto vistas stilbiņus un virsū lej pagatavoto marinādi, sajauc un liek vēsumā apmēram uz 2h. Pēc tam cep uz grila un cepšanas laikā uzkaisa sāli.
Mērces pagatavošana. Avokado sadala uz pusēm, izņem kaulinus un mīkstumus. Tomātā nedaudz iedur un ieliek verdošā ūdenī. Pēc tam novelk miziņu. Avokado, tomātu, sīpolu, seleriju, sāli, kajenas piparus liek kanniņā ar iedaļām un visu ar mikseri labi sajauc.